Poruka njujorškog državnog sekretarijata za zdravstvo

Poštovane kolege: 

Država je u martu 2022. okončala uslov za maske u školama jer je talas Omikron COVID-19 jenjavao. Od tada, škole širom Njujorka uspešno su uspele da se vrate školskim operacijama uživo, istovremeno upravljajući kontinuiranom pretnjom COVID-19. 

Njujorški državni sekretarijat za obrazovanje i Ministarstvo zdravlja nastavljaju naš rad kako bi učenici, nastavnici i osoblje bili bezbedni kroz promovisanje mera prevencije, uključujući upotrebu vakcina i bivalentnih pojačivača kako bi se smanjio uticaj ovog virusa. 

Danas se, međutim, suočavamo sa novim složenim izazovom. Mnoštvo respiratornih virusa, uključujući grip, RSV i COVID-19, unelo je maha u našoj državi i u većini naših zajednica. Ovi virusi, iako često mogu da se snađu, mogu da izazovu ozbiljne ishode, posebno za decu. Naprežu naš zdravstveni sistem i oporezuju dostupnost pedijatrijskih kreveta širom Njujorka. 

 Broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa skoro se utrostručio u poslednje tri nedelje i hospitalizacija gripa se više nego udvostručila. Pored toga, COVID-19 i dalje predstavlja značajnu pretnju, posebno za nevakcinisane ili nedovoljno vakcinisane Njujorčane, jer je virus i dalje jedan od vodećih uzroka smrti u SAD. 

Kao odgovor na to, pozivamo na pristup zajednice, koji uključuje škole, da se ponovo preduzmu mere predostrožnosti ove praznične sezone i zime koje mogu da spreče širenje respiratornih virusa i zaštite malu decu, starije pojedince i one sa osnovnim zdravstvenim stanjem. 

Zajednice i škole treba da podstaknu ove uobičajene mere predostrožnosti kako bi se sprečilo širenje respiratornih virusa: 

  1. Ostajete u toku sa vakcinama, uključujući Grip i COVID-19. 
  2. Pranje ruku često sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi. 
  3. Ne kašlješ ili kijaš u ruke; Kija ili kašlje u lakat. 
  4. Ostati kod kuжe kada si bolestan ili simptomatiиan. 
  5. Nosite dobro prikladnu, visokokvalitetnu masku kada ste u javnim zatvorenim prostorima. 

Hvala vam još jednom na tekućem radu. Ohrabrujemo škole da koriste svoja lokalna odeljenja za zdravstvo kao partnera i resurse u ovom radu. Zajedno ćemo obezbediti da svi učenici u našoj državi imaju zdravu i bezbednu sezonu odmora. 

Iskreno

Mary T. Bassett, M.D., M.P.H
Poverenik za zdravstvo

Beti A. Rosa
Poverenik za obrazovanje 

Da biste pročitali zvanično pismo od NYS-a kliknite ovde.